vaistai.lt
Kiek kainuoja sirgti sunkiomis ligomis Lietuvoje?Susirgus sunkiomis ligomis asmeninės valstybės nekompensuojamos pacientų išlaidos gali siekti nuo kelių tūkstančių iki šimtų tūkstančių litų per metus. Tai parodėSeesam Insurance AS Lietuvos filialo inicijuotas tyrimas, kurio metu apklausti miokardo infarkto, inkstų nepakankamumo ir onkologinių ligų pacientai bei jų artimieji. Šiomis ligomis Lietuvoje serga beveik 100 tūkst. gyventojų. 2012 m. jomis susirgo apie 22 tūkst. gyventojų. „Surinkti duomenys rodo, kad didžiausias išlaidas patiria onkologinių ligų pacientai. Nors valstybė skiria didžiules sumas, o nustatyti gydymo metodai kompensuojami 100 proc., apklaustieji nurodė, kad naujausi, modernūs gydymo metodai gali pareikalauti šimtatūkstantinių sumų“, – teigia draudimo bendrovės Seesam Insurance AS Lietuvos filialo vadovė Brigita Blavaščiūnienė.
daugiau
Žinomas kraujo vėžio genas yra taikinys ir storosios žarnos navikuoseAnaplastinės limfomos kinazės (ALK) genas jau prieš dešimtmetį surastas kraujo ir limfinės sistemos navikuose. Neseniai atliktas tyrimas nustatė, kad šis genas svarbus ir storosios bei tiesiosios žarnos navikuose ir galėtų ateityje būti pasirinktas kaip taikinys specifiniam šių vėžio rūšių gydymui. Mokslininkai ištyrė 770 pacientų navikus ir nustatė juose minėto geno pakitimus, kopijų skaičių ir mutacijas. Šie duomenys buvo palyginti su ligonių klinikiniais duomenimis, išgyvenamumu, komplikacijomis. ALK geno translokacijų nenustatyta, tačiau 3,4 proc. ligonių rastas padidėjęs geno kopijų skaičius. Šiems pacientams nustatyti agresyvesni navikai ir jų mirtingumas buvo didesnis. Padidėjusi rizika išliko ir statistiškai atmetus kitus rizikos faktorius.
daugiau
Ko tikėtis iš pirmojo vizito ruošiantis dantų implantacijai?Teiginys, jog sėkmingą dantų implantaciją nulemia odontologo profesionalumas bei paciento kišenės storis – klaidingas. Yra kelios itin svarbios taisyklės, kurias būtina žinoti panorus ir vėl džiaugtis baltadante šypsena. Implantacijos procedūros prasideda gerokai anksčiau, nei pacientas atsisėda į odontologo kėdę.  Jau pirmosios konsultacijos metu gali paaiškėti, kad paciento lūkesčiai nesutampa su realia situacija arba atvirkščiai – reali arba įsivaizduojama situacija yra ne tokia beviltiška, kaip įsivaizdavo pats žmogus. Pirmasis susitikimas su gydytoju, kuriam žmogus nutarė patikėti savo šypseną yra svarbus ne tik todėl, kad būtų galima aptarti gydymo eigą ir sudaryti finansinį gydymo planą. Jis būtinas kontakto užmezgimui, skatinančiam abipusį pasitikėjimą. Neretai tam prireikia ir daugiau konsultacijų, sako gydytojas odontologas, periodontologas, tarptautinės implantologų draugijos narys Tomas Rajeckas.
daugiau
Vaistų ir maisto sąveikaŠaltasis sezonas – tas laikotarpis, kai vaistų vartojama ženkliai daugiau nei vasaros metu. Namų vaistinėlės pasipildo piliulėmis nuo skausmo, peršalimo, kosulio, imunitetą stiprinančiais ir kitais preparatais. Vis dėlto retas vartotojas perskaito visą vaistų informacinį lapelį ir neatkreipia dėmesio, su kokiu maistu ar gėrimais nepatartina vartoti konkrečių vaistų. O kartais tiesiog numoja ranka – nieko gi neatsitiks, jei tabletę užgersiu dietine kola, o po to, vakarienės kavinėje metu, išgersiu vieną ar dvi taures vyno, o gal ir ko stipresnio. Jei jūs galvojate panašiai, pirma paskaitykite šią naudingą informaciją. Vaistų ir maisto sąveika mums svarbi tuomet, kai maistas ar jo komponentai paveikia vaisto skaidymo, pasisavinimo kelią, keičia jo veikimo mechanizmą ir norimą poveikį bei gali sukelti rimtų šalutinių reakcijų.
daugiau
Europa pralaimi kovą su ŽIV – kas prisiims atsakomybę?Viso pasaulio infekuotieji ŽIV ir aktyvistai užgniaužę kvapą stebi tarptautinius ekspertus. Pastarieji keli mėnesiai kupini įvykių, naujų tyrimų ir pasisakymų. Į ŽIV infekciją atkreipė dėmesį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), peržiūrėdama gydymo metodikas, Jungtinės Tautos, iškeldamos nepatogius valstybių vadovams klausimus, atskiri universitetai, džiaugdamiesi, kad vakcina nuo ŽIV vis labiau artėja prie vaistinių lentynų. XIV Europos konferencijoje, skirtoje ŽIV/AIDS problemoms, nuskambėjo faktas – Europa pralaimi kovą su ŽIV. 
daugiau
Dviprasmiška situacija dėl nicergolinoLiepos pabaigoje Europos vaistų agentūra išplatino pranešimą su rekomendacija susilaikyti nuo nicergolinų skyrimo, dar po mėnesio rekomendacija buvo griežtesnė. Sveikatos žurnalistų asociacija, stebėjusi tai ir neužfiksavusi jokios reakcijos iš nacionalinės Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT), kreipėsi į ją prašydama pateikti išsamų situacijos vertinimą. VVKT atstovai teigė, kad sprendimas bus priimtas iki gruodžio vidurio, iki tol vaistais laisvai prekiaujama.
daugiau
Medikai kritikuoja savo pačių nupirktus akių lęšiukusValstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) nuomone, medikai patys turėtų prisiimti atsakomybę už akių lęšiukus, kuriuos implantavus daliai pacientų buvo kilusios uždegiminės reakcijos, bei atsiprašyti savo pacientų, nes būtent jie priėmė sprendimą pirkti šiuos gaminius. Nepaisant to, kai komisijoje dalyvavusiems medikams atlikus bandymus su šiais lęšiukais, paaiškėjo, jog jie gali sukelti uždegimines reakcijas po kataraktos operacijos. Taigi net ir žinant apie galimas komplikacijas pacientams implantavus šiuos lęšiukus, vis tik nuspręsta, kad VLK juos turi nupirkti.
daugiau
Antibiotikas gali apsaugoti nuo miokardo infarkto komplikacijųEksperimentiniuose tyrimuose su gyvūnais nustatyta, kad antibiotikas doksiciklinas gali apsaugoti širdies raumenį po miokardo infarkto užkirsdamas kelią vadinamajai miokardo „remodeliacijai“ ir oksidaciniam pažeidimui dėl reperfuzijos. Iki šiol nebuvo tyrimų su pacientais, analizuojančių šį klausimą.

Gydytiems antibiotiku – mažesnis miokardo pažeidimas
Mokslininkai atliko atsitiktinės imties antros fazės tyrimą su ligoniais, sergančiais ST segmento pakilimo miokardo infarktu ir sumažėjusia kairiojo skilvelio išmetimo frakcija (mažiau nei 40 proc.). Ligoniams po pirminės koronarinės intervencijos buvo skirtas gydymas antibiotiku doksiciklinu (100 mg 2 kartus per dieną 7 dienas) ir standartinis gydymas arba vien tik standartinis gydymas.

daugiau
Nerimas dėl išsiplėtusių venų rudenį veja moteris į gydytojų kabinetusIšsiplėtusios kojų venos vargina daugelį moterų. Vienos kenčia dėl kojų patinimo, nuolatinio nuovargio ar skausmo, kitos jaučia estetinį diskomfortą. Gydytojai pastebi, kad bene daugiausia moterų kreipiasi rudenį. „Vasarą nuo karščio venų išsiplėtimas smarkiai paūmėja. Tačiau tuomet moterys neskuba, mėgaujasi šiltais orais, o jiems atvėsus, nusprendžia konsultuotis su medicinos specialistais“, – pastebi kraujagyslių chirurgas medicinos mokslų daktaras Rolandas Dagilaitis. Flebologijos centre konsultuojantis gydytojas pažymi, kad moterys neretai tiesiog nedrįsta praverti kraujagyslių specialistų kabineto durų. „Vis dar galioja nuostata, kad jeigu kreipiamasi į gydytoją dėl venų ligų, iš karto reikės gultis ant operacinio stalo. Taip tikrai nėra. Yra įvairių būdų, kaip kovoti su venų išsiplėtimu, tačiau juos galima nustatyti tik konsultacijų metu“, – teigia dr. R. Dagilaitis.
daugiau
Naujovė dėl vyrų šlapimo nelaikymo po prostatos operacijųVilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Urologijos centre lapkričio 4 d. vyrui dėl šlapimo nelaikymo, po prostatos operacijos buvo implantuotas dirbtinis sfinkteris. Kaip teigia Santariškių klinikų urologė doc. Aušra Černiauskienė, tokia operacija Lietuvoje atlikta pirmą kartą. Dirbtiniai sinkteriai būna dviejų rūšių: vieni turi 3 dalis (manžetę, pompą ir balioną), kiti – dvi (manžetę ir pompą). Operacijos atlikimas priklauso nuo sfinkterio rūšies. Implantuojant 3 dalių dirbtinį sfinkterį, atliekami trys pjūviai, manžetė įkišama per tarpvietės pjūvį, ji apsupa šlaplę, pompa pacientui įkišama į suformuotą „kišenę“ po mašnelės oda, balionas – po oda virš gaktos.
daugiau
1051 - 1060 iš 1158 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  101 102 103 104 105 106 107 108 109 110  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos